CocaCola-glas

Det finns en videobloggar som jag tycker är kul att följa. Matgeek heter vloggen och den finns att titta på på youtube. I bloggen testar Matgeek på alltifrån snabbmat till produkter och delar med sig av recept. Det är en väldigt intressant vlogg som behandlar en massa olika ämnen relaterat till mat, ätande och tillagning.

För ett tag sen berättade Matgeek om speciella coca cola-glas som är speciellt framtagna för att ta fram den bästa smaken av coca cola. Eftersom jag själv har börjat intressera mig mer och mer för hur glasens utformning påverkar dryckesupplevelsen tyckte jag det här lät väldigt spännande även om jag själv inte dricker cola längre.

Anledningen till att jag inte dricker cola är för att jag inte vill dricka något jag inte riktigt vet vad det innehåller. Dessutom innehåller cola en stor mängd socker som jag klarar mig bättre utan. Men om jag någon gång fick möjlighet att testa cola-glasen skulle jag givetvis ta chansen och dricka ett glas cola för att se hur det smakar. Men åter till glasen!

I viden lärde jag mig att colan ska vara runt 4-5 grader för att komma helt till sin rätt. De specialtillverkade glasen är tunna för att behålla kylan väl, men också för att samla aromen och behålla kolsyran bra. Nu vet jag ju inte själv om glasen fungerar, men jag litar på Matgeek som har bra anseende. Det ska dock sägas att även om han inte har något samarbete med Riedel eller Coca Cola, så tror jag att han har ett samarbete med någon av butikerna som säljer glasen.

Glasen är tillverkade av Riedel, ett stort företag som tillverkar glas. De är baserade i Österrike och på deras webbsida får coca cola-glasen ett snittbetyg på 4,5 av 5 poäng.

Förutom recensionen av coca cola-glasen så har Matgeek gjort ett studiebesök hos Riedel där man får se hur glastillverkningen går till. Även det ett intressant och informativt klipp som är sevärt! Kolla här nedan:

Man kan köpa coca cola-glasen i Sverige. Webbshoppen Frapp säljer till exempel ett tvåpack glas för 349 kronor. Varje glas rymmer 48 cl.

De här glasen verkar dock inte vara någon nyhet på marknaden, jag hittade artiklar som redan 2014 berättade om att de fanns. Vill du veta mer om dem eller höra vad andra tycker finns det flera andra youtubers som recenserat glasen.

Om du själv har testat dessa glas får du gärna skicka ett mail och berätta om upplevelsen! Jag undrar också om de fungerar lika bra till andra läsksorter som fanta och sprite? Enligt Matgeek ska ju glasens utformning göra så att man inte får för mycket kolsyra i munnen, vilket låter jättebra. Därför borde man ju åtminstone för den sakens skull kunna använda glasen till andra sorters läsk eftersom det här med en överdos av kolsyra är ett problem som uppstår nästan oavsett vilken läsk man dricker.

Apropå glas tycker jag det är trist att våra svenska glasbruk lever en tynande tillvaro. Antingen läggs de ned, skärs ner eller flyttar utomlands. Det är en tråkig utveckling och jag vet inte heller riktigt varför det är såhär. Jag är inte så insatt i detta, men i en tid där vi är intresserade av inredning och mat tycker man ju att det borde gå att sälja svenska kvalitetsglas. Tyvärr verkar det inte så och det är tråkigt.