Hitta småskaliga producenter och gårdsbutiker

Färska grönsaker

Om du vill hitta gårdsbutiker och matprodukter från småskaliga producenter är webbsidan gardsnara.se en jättebra resurs! Där kan du filtrera fram gårdsbutiker i olika län eller söka upp specifika produkter eller råvaror du vill handla.

Jag tycker sidan är jättebra och så fort jag och familjen åker på semester eller utflykter brukar jag kolla upp vilka gårdsbutiker vi kommer passera på vägen så att vi kan göra en avstickare och handla.

Jag är som du säkert redan läst dig till väldigt förtjust i innovativa produkter som spännande såser och inläggningar. Eftersom jag ofta är på semester när jag besöker de olika mathantverkarna eller gårdsbutikerna har jag oftast inte möjlighet att köpa färskvaror, så då får det bli exempelvis sylt, chutney, oljor med mera som jag köper på mig.

I närheten av Uppsala finns en intressant butik som säljer produkter gjorda på Havtorn, bland annat juice och marmelad. Om hösten kan man åka dit för självplock.

Längre norrut hittar man Skogens Gröna Sköna. Butiken ligger i Ånge och har man inte vägarna förbi kan man köpa produkterna över nätet om man vill. De säljer spännande produkter med gran som ingrediens. Bland annat Gran Granola som innehåller granskott och granskottsolja. De har även alkoholdrycker som snapsen Gran Zirup Znaps på vacker flaska och punschen Åre Grunsch. Bägge dryckerna finns att beställa hem hos Systembolaget.

I Jämtland hittar man också Oviken Ost som producerar sin egen ost och säljer. Har man vägarna förbi kan man titta in i deras gårdsbutik och köpa grönmögelosten Vera som är gjord på fårmjölk. De har också hårdost, kittost och fetaost och mycket mer. Flera av ostarna har belönats med brons eller silver i SM i Mathantverk under åren.

Som du ser finns det massor av kul gårdsprodukter att upptäcka och ibland hittar man nya favoriter!

Appropå jakt på nya favoriter. Jag hittade en blogg där bloggaren beskrev jakten på den bästa osten, den skulle tydligen vara italiensk och heta Castelmagno uppkallad efter byn där den tillverkas. Ibland är det skönt att höra att man inte är ensam om att leta efter goda delikatesser och produkter!

Nu ska jag börja göra lite research och se om det finns några matmarknader jag inte får missa. Jag har haft lite dålig koll på sista tiden och måste börja skriva upp kommande marknader i min kalender.

Snart ska jag också iväg på en affärsresa till Kina. Måste fixa en del innan dess med försäkringar och visum bland annat. Det är lite krångligt att resa till andra sidan jorden. Har kollat igenom alltomforsakring.se för tips på bra försäkringsbolag. Har dock inte bestämt mig för vad jag ska välja ännu men det lutar åt Folksam eller Trygg Hansa. Känns väldigt viktigt att jag får en bra reseförsäkring då jag läst en del skräckhistorier om folk som blivit sjuka utomlands. Det gäller verkligen att läsa alla villkor så att man inte står där utan skydd om olyckan eller sjukdomen kommer.

Konsumenternas.se kan man också läsa en del om vad som är viktigt kring försäkringar. Bland annat att det kan finnas ett visst skydd i hemförsäkringen, men att detta bara gäller under en begränsad tid. Ska man vara borta längre måste man teckna en separat försäkring. Själv tycker jag det bästa är att kolla med det egna försäkringsbolaget om vad som gäller för säkerhets skull.

När jag väl kommit iväg på resan tänkte jag kolla på en dokumentär som heter foodies som handlar om människor som lever för att äta på de bästa restaurangerna som finns. De kan resa hur långt som helst bara för att uppleva en viss restaurang! Spännande tycker jag. Lite avundsjuk blir jag också. Det låter ju väldigt härligt även om det måste innebära en massa strul med inreseregler till olika länder.

Tyvärr har jag inte fallenheten att skriva om mat och recensera mat på det sättet som krävs för att man ska kunna försörja sig som matskribent eller recensent. Så den karriären kan jag nog glömma. Istället återstår det att bli rik och hoppas på att jag får massor av pengar så att jag har råd med en sån extravagant livsstil!