I kväll blir det finmiddag!

kött

I kväll ska jag festa till det med god middag och ost till efterrätt! Jag är ensam hemma, familjen är iväg och jag tänkte muntra upp mig med lite god mat men eftersom jag känner mig lat så hoppar jag över förrätten och satsar enbart på en huvudrätt. Och eftersom jag är lat tänkte jag hålla det simpelt men genomtänkt.

Har köpt hängmörad entrecôte som jag tänkte grilla. Till det ska jag ha krossad rostad potatis och madeirasås.

Wagyukött – dåligt eller bra?

Jag funderade på att köpa wagyukött, kött från samma japanska koraser som kobe fast producerad utanför kobe-distriktet, men jag är så osäker på om korna får leva ett bra liv hos bönderna. Har läst att korna i Kobe bland annat får öl, inget bete och att de ska röra sig så lite som möjligt. Istället för att gå och beta och röra på musklerna får de massage. Kan detta verkligen vara ett bra liv för en kossa? Nu kan jag ju ha fått allt om bakfoten men innan jag forskat vidare i saken tänker jag undvika detta kött för jag vill inte uppmuntra till denna typ av djurhållning. Det kan också vara så att Wagyu-kött producerat utanför Kobe kommer från kossor som lever ett bättre liv, något jag hoppas på och i så fall kommer att köpa!

Jag hat ätit kobekött på restaurang ett par gånger innan jag visste mer om hur det produceras. Och visst var det gott! Mört och saftigt och något alldeles extra. Men när man vet att köttet kommer från en sjuk och olycklig ko så smakar inte köttet lika bra längre så då kan jag lika gärna vara utan. Av samma anledning äter jag inte ank-/gåslever. Men som sagt, det kan ju vara så att det bara är köttet från Kobe som är producerat under oetiska förhållanden och att producenterna utanför Japan har mycket sundare djurhållning.

Lätt men gott med salt och peppar

Nu blev det i varje fall hängmörad entrecôte för säkerhets skull. Det kommer bli jättebra! Ingen marinad, bara salt och peppar och grillyta. Den krossade och rostade potatisen är också enkel att göra. Först kokar man potatisen, sen krossar man den och rostar i ugnen med lite olivolja, salt och vitlök.

Madeirasåsen är väl det mest komplicerade i denna middag, där ska man ha i en del ingredienser och få till rätt konsistens. Men det är egentligen ingen svår sås, bara lite bökig men utsökt! Har du inte testat så måste du prova! Ingredienserna som krävs är madeira, kalvfond, balsamvinäger, morot, schalottenlök, vitlök, salt, peppar, vatten, smör, socker, maizena. Tycker du inte att det låter som en vinnande kombination finns många recept på Madeirasås att välja mellan.

Tillbehör till maten och ost till dessert

Ostar till dessert

Till maten ska jag också ha rostade morötter, grillad tomat och ruccola plus fetaost. Jag har inte bestämt vad jag ska ha för vin till, får fundera lite på det. Det finns nog något vin här hemma jag kan ha, annars är jag illa ute eftersom Systembolaget har stängt. Eftersom jag inte är så bra på det här med vin så brukar jag be om hjälp på systemet med att få vinförslag till maten, men denna gång har jag inte gjort det så jag får klara mig på egen hand.

Som jag nämnde förut ska jag ha ost till efterrätt. Två sorter blir det: Brillat Saverin och Gruyère som är två riktigt goda ostar!

Det blir nog en bra middag. Vad ska ni läsare äta?

Posted in mat