Livsstilsbyte 2014

frukost

Hej alla!

I dag tänkte jag presentera mig lite närmre och berätta om mitt livsstilsbyte som jag gjorde 2014. Det kommer också bli ett litet brandtal mot SMS-lån som du kan lära dig mer om på alltomsmslan.se. Om du har några frågor och vill veta mer eller att jag ska förtydliga något så kan du kontakta mig, du hittar kontaktinformation här.

Jag som bloggar på Mat2014 heter Mats (för alla er som inte redan vet). Av mina vänner kallas jag för Mats medan min fru kallar mig för Snobben när hon vill retas för mina kräsna matsmak. Jag har nämligen bestämt mig för att bara äta sådant som är gott och vällagat. Beslutet tog jag 2014 efter att ha grunnat på saken i ett par år. Någon gång på 00-talet inspirerades jag av Leif Pagrotsky som la om sina kostvanor av hälsoskäl. Han beslutade sig för en metod som han kallade för hela halva. Att helt skippa de där onödiga godsakerna som egentligen inte är goda och istället satsa på en halv riktigt god bulle.

Hans resonemang har legat och grott i mig sen jag först hörde om det, och 2014 beslutade jag mig för att göra slag i saken. Sedan dess har jag skippat alla torra bullar, all tråkig och onyttig mat. Istället väljer jag att äta sånt som är gott och av hög kvalitet och familjen har hakat på den här livsfilosofin. Det kanske är lite dyrare än vår tidigare livsstil, men å andra sidan äter vi i familjen betydligt hälsosammare nu. Eftersom maten är tillfredsställande och mättande i sig blir det inget småätande på godis eller sug efter skräpmat.

Förutom att jag äter hälsosammare så mår jag också bättre och känner mig gladare. Frun och barnen är också positiva till vår nya mat för det mesta, även om de inte är lika strikta som mig och äter både pulvermos och snabbmat ibland.

Nu när det gått några år och jag fått lite perspektiv så inser jag hur mycket skräp jag åt bara för att jag var sugen på någonting, var hungrig eller hade bråttom. Som tur är har detta ändrats och nu äter jag som sagt bara sådant som är gott.

Leif Pagrotsky la om sin kost av hälsoskäl, det var även en av orsakerna till mitt beslut att äta bättre. Det kändes helt enkelt inte bra för hälsan att stoppa i sig en massa e-ämnen, socker och transfetter. Men den stora anledningen till att jag valde att ändra riktning var för att jag hela tiden irriterade mig på att jag åt en massa onödiga kalorier som inte ens var goda. Istället för de onyttigheter jag åt hade jag kunnat äta något mycket godare. Varför äta en fabrikslagad lasagne som smakar halvbra när jag kan äta en som smakar jättegott? Ska jag ändå äta en lasagne kan jag lika gärna äta en som är god och som jag håller mig mätt på och som inte gör att jag blir sugen på godis och sötsaker efteråt.

I takt med att jag började äta allt godare mat har jag också blivit mer och mer intresserad av råvaror och mathantverk. Jag har också upptäckt massor av delikatesser och jag gillar att testa nya saker. I mitt jobb reser jag mycket och har därför förmånen att kunna gå på restauranger i många olika länder. Förr slängde jag i mig snabbmat på mina resor, nu går jag ut på restaurang och njuter av maten. Detta har gjort att jag också fått smak för lite exklusivare mat och råvaror som jag unnar mig ibland som belöning för att jag lägger ner tid och energi på att äta hälsosamt.

Den här livsstilen är som sagt lite dyrare än vår tidigare, men än så länge har vi inte behövt ta några SMS-lån för att ha råd att handla mat i alla fall 🙂 Men skämt å sido, SMS-lån är faktiskt ett allvarligt problem. Läste häromdagen att många som tar dessa lån hamnar hos Kronofogden. Därför vill jag också passa på att varna för denna typ av lån, här kan du läsa mer om nackdelar och faror med SMS-lån. Jag välkomnar också alla myndighetsbeslut som handlar om att begränsa dessa lånefirmors möjlighet att ta ut ockerräntor eller låna ut pengar till personer i ekonomisk knipa. Förhoppningsvis kommer det snart nya bestämmelser som reglerar detta.

Posted in mat