Matverk – en mathantverkstävling

Lagritos smågurkor
Bild på Mormor Märtas Finfina Smågurkor som tillverkas och säljs av Lagritos.

Varje år brukar man anordna en mathantverkstävling som kallas Matverk där råvaruproducenter och råvaruförädlare samverkar för att ta fram en ny unik produkt. Först tävlar mathantverkare i samma landskap mot varandra, sen väljs en vinnare ut som får representera landskapet i en riksfinal. Den produkt som vinner finalen utnämns till årets Matverk. Förra året vann Rosengårdens Ramslöksgremolata från Gotland förstapriset. Produkten är framtagen genom ett samarbete mellan Tomas Pettersson och Henrik Westerlund.

Ramslöken i gremolatan kommer från Stenhuse gård och rapsoljan från Halner gård som finns på Gotland. Jag har inte testat Ramslöksgremolatan, men jag ska köpa en burk om jag hittar en någon gång! Är mycket nyfiken på hur den smakar, tror den är jättegod!

En produkt jag däremot har smakat är Mormor Märtas finfina smågurkor som fick tredjepriset förra året och de var jättegoda. Det är en blekingsk produkt skapad av livsmedelsförädlaren Lagritos och slanggurkeodlaren Linda Lövberg. Dessa var jättegoda och vill du också testa dem kan du beställa hem en burk för 65 kr från Lagritos webbshop. Lagritos är en råvaruförädlare som har många spännande produkter i sitt sortiment, bland annat såser med kul namn som Eld och Lågor, Svart Madame med mera. Du har kanske sett deras produkter i någon delikatessbutik eller i en välsorterad mataffär. Lagritos produkter har nämligen blivit mycket populära och letat sig ut utanför Blekinge där de är baserade.

Lagritos jobbar framförallt med svenskodlade livsmedel och utan tillsatser vilket är ett stort plus.

Jag tycker det är kul med sådana här tävlingar. De uppmuntrar till nyskapande bland producenter och förädlare samtidigt som de gör oss konsumenter nyfikna på mathantverk och delikatesser från småskaliga producenter.

Som livsmedelsproducent hade jag också tyckt det var kul med sådana här tävlingar eftersom det är kul att se vad det kan bli av de råvaror man odlar.

Tyvärr kan det vara svårt att få tag i de tävlande produkterna som man blir nyfiken på om man inte bor i närheten av tillverkarna. Som tur är finns ju Internet som ofta gör det möjligt att beställa hem delikatesser från hela landet, men det är ju inte alla som erbjuder den möjligheten och då får man hoppas på att produkten dyker upp på någon matmarknad eller att den blir så populär att den hittar ut till övriga landet.

Det är också tråkigt när man hittar en produkt som sen försvinner ut ur sortimentet. Sånt kan ju hända även med produkter från storföretagen och det är alltid lika tråkigt när en favorit försvinner tycker jag.