Whisky – helst rökig!

bowmore whisky

Whisky är något jag kommit att uppskatta mer och mer med åren. De som smakar tjära och rök är de jag gillar allra mest, även om det inte får bli alltför mycket av den varan. Jag har till exempel testat Ardbeg men tyckte den var alldeles för kraftfull. Laphroaig är min favorit, den är precis lagom rökig för mig.

Av alla varianter av Laphroaig som finns är det Quarter Cask jag gillar bäst. Testa den om du som jag gillar rökiga whiskysorter!

Men som jag sagt förut, min kunskap om drycker är inte jättestor och detta gäller även whisky och sprit i stort. Jag testar mig fram och ser vad jag gillar helt enkelt. Än så länge verkar det som jag främst fastnar för single malt, men klassiker som Famous Grouse och Jack Daniels är egentligen heller aldrig fel!

Någon gång skulle jag vilja gå på whiskyprovning och lära mig mer. Jag är extra nyfiken på japansk whisky som jag hört mycket gott om. Tyvärr är ju whisky en rätt dyr dryck och jag måste dricka upp det jag har innan jag börjar köpa nya flaskor.

En annan dröm jag har är att få resa till skotska ön Islay där de tillverkar Laphroaig och besöka ett destilleri. Jag vet att det finns destillerier som anordnar guidade besök, och som jag förstått det är Laphroaig ett av dessa.

Om du har druckit whisky så känner du kanske till märken som Bowmore, Lagavulin, Jura och Caol Ila. Alla har sina destillerier på just Islay. Alla dessa märken är också några av mina personliga favoriter och det är väl därför som jag skulle vilja åka just dit och inte till någon av de andra ställena där de producerar whisky. Jag får helt enkelt börja spara till en resa! Jag hittade en sajt med spartips som jag tyckte var användbar. Där kan jag läsa på mer om lite olika sparformer så att jag förhoppningsvis kan få pengarna att växa lite. Att sätta in dem på ett vanligt bankkonto är ju inte att tänka på med tanke på att man inte får någon ränta alls.

Jag fick en jättefin julklapp för några år sedan av en kär vän, ett par whiskyprovarglas som jag tycker förhöjer smakupplevelsen väldigt mycket! Det kanske verkar snobbigt, men jag tycker man får fram doft och smak mycket bättre med de glasen än traditionella tumblers.

Om jag ska nämna en whisky som verkligen inte fallit mig i smaken så måste jag nämna svenska Mackmyra. Jag blev väldigt besviken när jag testade deras whisky för första gången och jag har inte ändrat uppfattning sedan dess. Däremot har de något som heter Vit hund, råwhisky som inte blivit lagrad. Den var en riktig höjdare och perfekt som snaps till maten! Testa den tycker jag.

Förutom whisky och råwhisky har Mackmyra också satsat på en annan produkt: Bee som de saluför som en honungs- och whiskylikör som jag gärna skulle testa. Men det blir väl till att spara till den också! Får kanske köpa sådana där premieobligationer från Riksgälden som är helt riskfria men där man har chans att vinna pengar.

Förutom att dricka whisky som den är kan man ju också blanda drinkar med den. Det är dock inget jag själv brukar göra. Däremot blir det en och annan whiskysås här hemma! Jag brukar också hälla lite över vaniljglassen vilket blir jättegott. Man kan också ha whisky i mat och efterrätter och olika inläggningar. Kolla på nätet, där finns massor av recept!

En maträtt jag själv kan tipsa om är pulled pork kokt i grillsås kryddad med whisky. Receptet hittade jag hos Arla om du är intresserad. Pulled pork är ju också en väldigt enkel maträtt som sköter sig själv till stora delar när man väl lagt i alla ingredienserna i grytan. Så man behöver inte stå i köket och dona hela dagen för att få en god middag!